пребарување
Се вчитува...
   
 
Продолжен рокот на јавниот повик за испитувачи за стручен испит на студентите на медицина и докторите на медицина 29.06.2016 Лекарската комора на Македонија ги известува заинтересираните доктори на наука од областа на медицината дека се продолжува рокот за аплицирање на документи до 1 септември 2016 година
Од 1 јули капитациониот бод поголем за 10 проценти 28.06.2016 Капитациониот бод за матичните лекари, како што беше и договорено, од 1.7.2016 година ќе се зголеми од 50 на 55 денари, односно избраните лекари ќе добијат 10 % зголемување за поквалитетна грижа за здравјето на пациентите
Лекарската комора на Македонија најостро го осудува подривањето на довербата во здравствените институции 27.06.2016 Лекарската комора на Македонија најостро реагира и апелира до политичките партии во своите активности да користат факти и информации до кои е дојдено со проверени стручни методи и постапки кои реално ќе ја прикажат состојбата
Образецот ГЛБД со ажурирана содржина 10.06.2016 Според соопштението од Фондот за здравствено осигурување на Македонија, од лековите кои се опфатени со овој Образец, аптеките се должни во секое време да имаат најмалку по еден лек без доплата од секоја наведена генерикa
Предлог - текст за изменување и дополнување на Статутот на ЛКМ 09.06.2016 Извршниот одбор на Лекарската комора на Македонија на последната седница одржана на 09.06.2016 година, го утврди текстот на статутарната Oдлука за изменување и дополнување на Статутот на ЛКМ
Комората ги осудува неоснованите обиди за деградирање на работата на здравствените работници 06.06.2016 Лекарската комора на Македонија најостро реагира и ги осудува обидите за деградирање на работата на здравствените работници и апелира дека е потребно да се има доверба во нивната стручност, компетентност и одговорност
Свечено одбележан Денот на Лекарската комора на Македонија 04.06.2016

Во присуство на голем број гости, претседателот Чакалароски истакна дека во изминативе 24 години од (ре)основањето, Лекарската комора на Македонија „се втемели како самостојна, професионална организација на докторите и се наметна како вистински партнер во општеството и во креирањето на здравствените политики, односно стана почитувана и компетентна професионална асоцијација со јавни овластувања“

Д-р Мирослав Бојаџијевски: Повеќе инвестиции за домашна нега на тешко болните 03.06.2016 „Како држава сме пионери во нега на болни во домашни услови, која треба да се развива повеќе, бидејќи со неа ќе се растоварат болничките капацитети и ќе се намалат здравствените трошоци“,вели д-р Мирослав Бојаџијевски, лекар на годината во избор на Лекарската комора на Македонија
Најдобар стручен и научен труд објавен во „Vox medici“ за 2015 година 03.06.2016 Наградата за најдобар објавен стручен и научен труд во „Vox medici“ во 2015 година рамноправно ја поделија трудовите „Карбоцистеин во амбулантското лекување на егзацербациите на хроничниот бронхитис и хроничната опструктивна белодробна болест“ и „Нутрофилна дисфункција предизвикана со злоупотреба на антибиотици кај децата“
Највисоко признание за 2015 година, Плакета „Св.Наум Охридски“ за д-р Мирослав Бојаџијевски 03.06.2016 Во рамките на свеченоста, беше доделена Плакетата „Св. Наум Охридски“. Добитник на ова највисокото признание на Лекарската комора на Македонија оваа година е д-р Мирослав Бојаџијевски од Скопје
Конкурс за MEDIS AWARDS - Меѓународни награди за медицински достигнувања 2016 19.05.2016 Меѓународната фармацевтска компанија Медис, д.о.о. го објавува традиционалниот конкурс за истражувачи и стручни лица кои објавиле научно – истражувачки труд во подрачјето на алергологија, анестезиологија, фармација, неврологија, офталмологија, педијатрија, пулмологија, ревматологија или урологија.
Јавен повик за испитувачи за стручен испит на студентите на медицина и докторите на медицина 18.05.2016 Согласно член 121 од Законот за здравствена заштита („Службен весник на Република Македонија“ бр.43/12, 145/12, 87/13, 164/13, 39/14, 43/14, 132/14, 188/14,10/15 ), Лекарската комора на Македонија формира испитна комисија составена од пет членови кои се доктори на науки од областа на медицината за спроведување на стручниот испит (прв и втор дел) на студентите на медицина за продолжување на студиите и запишување на трета година на студиската програма и на здравствени работници со високо образование (доктори на медицина) за стекнување на лиценца за работа
Остварена средба со Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари на Македонија 03.05.2016 На средбата стана збор за актуелните проблеми со кои се соочуваат специјализантите, динамиката и обемот на новите проекти (кофинансирање на приватни специјализации) како и потребата за решавање на статусот на приватните специјализанти
Традиционални турнири и натпревари на спортските секции 08.04.2016 Во рамките на одбележувањето на 7 април - Светскиот ден на здравјето, спортските секции при Лекарската комора организираа турнири и натпревари во неколку спортски дисциплини
Професор Чакалароски: Дијабетесот е сериозен глобален здравствен проблем 07.04.2016 По повод 7 април, Светскиот ден на здравјето, кој оваа година се одбележува под мотото „Да го победиме дијабетесот“
Претседателот Чакалароски оствари прва средба со групата специјализанти и идни специјализанти 10.03.2016 Претседателот на ЛКМ, проф. д-р Кочо Чакалароски, на 8 март 2016 година во просториите на Комората на нивно барање прими делегација на групата специјализанти и идни специјализанти кои имаат забелешки и бараат измени на законските одредби
Акредитираните стручни активности редовно се објавуваат на Веб страницата на ЛКМ 29.02.2016 Специфичната медицинска едукација за рано дијагностицирање може да ја организира Министерство за здравство, Македонско лекарско друштво, Здружението на приватни лекари на Р.М или други стручни професионални здруженија
Боците со медицински кислород подлежат на периодична контрола и испитувања 22.02.2016 Приватните и јавните здравствени установи (примарна, секундарна и терциерна здравствена заштита), потребно е да се придржуваат кон упатствата согласно Правилникот за пренослива опрема под притисок
Со „ТУЈАП ФЕРС“ на EXPOMED EURASIA и LABTECHMED EURASIA во Истанбул 08.02.2016

Од 24 до 27 март 2016 година во Истанбул, Р. Турција, ќе се одржат 23. Меѓународен саем за медицина, дијагностика, рехабилитација, опрема за болници, медицинска естетика и козметика - EXPOMED EURASIA и 19. Меѓународен Саем за лабораторија - LABTECHMED EURASIA
следни 20 записи
 
Лекарска комора на Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Македонија
работно време:
понеделник, вторник, среда и петок од 08 до 16 ч.
четврток од 08 до 18 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066
developed by Медиум 3