пребарување
Се вчитува...
   
 

Активности

Свечено одбележан денот на Лекарската комора на Македонија

Во присуство на голем број гости, меѓу кои и министерот за здравство Никола Тодоров и директорката на ФЗОМ, Маја Парнаџиевa – Змејкова, со Свечен собир, на 4 јуни, во Клубот на пратениците во Скопје се одбележа 5 јуни, Денот на ЛКМ

“Св. Наум Охридски” за д-р Лидија Стоичовска
Добитник на највисокото признание на Лекарската комора на Македонија, Плакетата “Св. Наум Oхридски”, е д-р Лидија Стоичовска

“Проценка на кардиоваскуларниот ризик кај пациенти со дијабетес мелитус тип 2 со моделот на United Kingdom Prospective Diabetes Study“– најдобар објавен труд во “Vox medici”
Уредувачкиот одбор на “Vox medici” за најдобар објавен стручен и научен труд во ”Vox medici” во 2013 година го избра трудот на д-р Ивица Смоковски и д-р Татјана Миленковиќ

Извршен одбор на ЛКМ (20.5.2014) Извршен одбор на ЛКМ (6.5.2014) Извршен одбор на ЛКМ (8.4.2014) Извршен одбор на ЛКМ (25.3.2014) Извршен одбор на ЛКМ (11.3.2014) сите активности

Соопштенија

Стручен испит од 22 до 26 декември
Полагањето на стручниот испит во декемвриската испитна сесија место од 15 до 19 декември ќе се одржи од 22 до 26 декември 2014 година.

MEDIS CHALLENGE – меѓународен конкурс
Меѓународната фармацевтска компанија Медис ДОО, која се занимава со медицински маркетинг, објавува конкурс “MEDIS CHALLENGE”

Комората реагира на се поагресивниот здравствен маркетинг Рекламирање само во согласност со законските прописи и Кодексот на медицинска деонтологија
Лекарската комора на Македонија и Комисијата за етички и правни прашања во врска со рекламирањето на здравствената дејност во јавноста констатираа дека во последно време во средствата за јавни информирање, електронските медиуми и на рекламните паноа низ Република Македонија се почесто се среќаваат реклами и маркетиншки содржини на здравствени установи кои излегуваат надвор од можностите дадени во законската регулатива и се во спротивност со етичките и моралните норми регулирани со Кодексот на медицинската деонтологија и позитивните законски прописи.

Неопходна e поголема заштита на докторите од вербални и физички напади
Насилството врз докторите не смее да се толерира, тоа е цивилизациски неуспех.

Потпишана спогодба за соработка со Универзитетот на Југоисточна Европа –Институт за животна средина и здравје
Лекарската комора на Македонија и Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово – Институт за животна средина и здравје (УЈИЕ-ИЖЗС) потпишаа спогодба за соработка со која ги уредуваат меѓусебните односи

Српската амбасадорка се заблагодари за помошта за поплавените подрачја Благодарница за солидарноста и хуманоста на ЛКМ
Амбасадорката на Република Србија во Македонија, Душанка Дивјак-Томиќ денеска им се заблагодари на сите оние кои донираа за помош на поплавените подрачја во нејзината земја

Соопштение за откажани поволности Измени во законската регулатива за олеснување во начинот на упатување на повисоко ниво здравствена заштита сите соопштенија
 
Лекарска комора на Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Македонија
работно време:
понеделник, вторник, среда и петок од 08 до 16 ч.
четврток од 08 до 18 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066
developed by Медиум 3